..voor bloemetjes en bijtjes..

Buckfastimkers

Laatste nieuws:

Verkoop van volkenop dit moment zijn er geen volken beschikbaar voor de verkoop. 

We kweken geen volken specifiek op voor de verkoop. Daarom is het aanbod beperkt en kunnen we geen reserveringen voor volken vooruit boeken. 

Onbevruchte koninginnen, gedurende het teeltseizen lopen er wekelijks jonge onbevruchte koninginnen uit, een beperkt deel van de koninginnen is beschikbaar voor de verkoop. U kunt uw aanvraag voor onbevruchte koninginnen per👇🏻 e-mail aan ons doorgeven.

Zegelraat, de afgelopen jaren hebben we wereldwijd gezocht naar zuivere schone bijenwas met als doel om kunstraat te produceren van bijenwas zonder bestrijdingsmiddelen en vervuiling met Paraffine of Stearine. We hebben tientallen monsters bijenwas uit alle windstreken laten onderzoeken, vaak met teleurstellende uitkomsten. 

Eindelijk is het ons gelukt om bijenwas te vinden welke aan onze wensen voldoet. Het betreft zeer schone zegelwas geoogst bij de honingwinning. De zegelwas is van constante kwaliteit en voldoende verkrijgbaar. Hiermee is de mogelijkheid binnen bereik gekomen om onze wensen voor de productie van schoon kunstraat te realiseren. Hiervoor hebben we de merknaam Zegelraat bedacht. 

We starten in maart met de productie van Zegelraat in samenwerking met Imkershop. Daarvoor wordt een ultramoderne machine geïnstalleerd in de productieruimte welke voldoet aan de strengste eisen betreft HACCP voedselveiligheid. Voor meer informatie kunt u ook de nieuwe website http://zegelraat.nl/ bezoeken.

In December hebben we de winterbehandeling tegen de Varroa uitgevoerd. Alle volken zaten rustig op de wintertros. 

We hebben geen volken met broed aangetroffen wat zeer gunstig is voor het resultaat van de winterbehandeling. 

De temperaturen waren dit jaar hoog in december. Daarom hebben we de volken heel vroeg in de ochtend behandeld. De volken kunnen dan na de winterbehandeling met een lage Varroa bezetting het seizoen starten. Een goede winterbehandeling is essentieel voor vitale volken in het komende seizoen. Ook is het nuttig om midden in de winter de grootte van de volken te zien. Het geeft een goed beeld hoe de volken erbij staan.

Komend seizoen gaan we met de Pin-test methode de hygiëne eigenschappen van de volken testen.

Met een pintest stempel gaan we regelmatig een pintest doen om de Sensitive Hygiene eigenschap van het volk in beeld te krijgen. Alleen volken met een hoge hygiene gaan door in ons teeltprogramma.

Samenwerking met Tenuta Ritiro: we zijn verheugd met de opgezette samenwerking met Tenuta Ritiro. Tenuta Ritiro schaart zich bij de grootste imkerijen van Europa met meer dan 3.000 volken. De volken worden uitgezet  in noord Italië hoofdzakelijk voor de honing. Tenuta Ritiro teelt meer dan 3.000 Buckfast koninginnen voor eigen gebruik. De imkerij beheert eigen bevruchting stations. Het bedrijf werkt samen met Lutz Eggert een gerenommeerde Buckfast teler uit Duitsland. De samenwerking tussen Lutz Eggert en Tenuta Ritiro spitst zich toe op onderzoek en realisatie van VSH+ Buckfast selecties. Hiermee zijn de afgelopen jaren goede resultaten bereikt. We hebben 2 VSH+ teeltkoninginnen toegezegd gekregen waarvan we komend seizoen een aantal series gaan telen. 

Samenvatting teeltseizoen: we zijn op 20 april gestart met de teelt. Gedurende 12 weken hebben we wekelijks series geteeld van verschillende ℗ teeltkoninginnen. Ondanks de wisselende weersomstandigheden waren de resultaten hoog met name in het aantal goede aanparingen. In juni hebben we met 10 bevruchtingvolkjes Marken bezocht, 9 van de 10 koninginnen zijn goed aangepaard. De koninginnen van Marken hebben goede eerste resultaten laten zien. We zijn benieuwd hoe deze volken gaan uitwinteren en zich komend seizoen verder gaan ontwikkelen.

Verjonging: verjonging van onze bijenstand wordt steeds belangrijker. Jong opgezette volken zijn beter bestand tegen ziekten veroorzaakt door de door Varroa overgebrachte virussen. Vandaar dat we dit seizoen meer jonge volken gaan opzetten welke het volgend seizoen ingezet gaan worden als hoofdvolken. We verwachten hiermee de weerstand van de volken tegen virussen welke overgebracht worden door de Varroa mijten te verhogen.