..voor bloemetjes en bijtjes..

Buckfastimkers

Laatste nieuws:

Samenwerking met Tenuta Ritiro: we zijn verheugd met de opgezette samenwerking met Tenuta Ritiro. Tenuta Ritiro schaart zich bij de grootste imkerijen van Europa met meer dan 3.000 volken. De volken worden uitgezet  in noord Italië hoofdzakelijk voor de honing. Tenuta Ritiro teelt meer dan 3.000 Buckfast koninginnen voor eigen gebruik. De imkerij beheert eigen bevruchting stations. Het bedrijf werkt samen met Lutz Eggert een gerenommeerde Buckfast teler in Duitsland. De samenwerking tussen Lutz Eggert en Tenuta Ritiro spitst zich toe op onderzoek en realisatie van VSH+ Buckfast selecties. Hiermee zijn de afgelopen jaren goede resultaten bereikt. De samenwerking is voor ons een grote stap vooruit voor toekomstige VSH selecties.

We hebben 2 VSH+ teeltkoninginnen ontvangen waarvan we dit seizoen een aantal series gaan telen. 


Koud voorjaar: door het koude voorjaar zijn de volken later dan gemiddeld voor mei, hierdoor zal de oogst van de voorjaarshoning opschuiven naar begin juni. 

Door het koude voorjaar is het niet mogelijk om jonge volken vooruit te reserveren voor levering in juli. We kunnen namelijk niet inschatten of het koude voorjaar gevolgen heeft voor de teelt en de opkweek van de jonge volken. Zodra er weer volken beschikbaar komen dan melden wij dit op de website.

De honing van onze bijen is te koop bij

AddLia.nl, De Sfeerstal, Golfclub Liemeer, Golfclub Zeegersloot, Hoeve Biesland.

Teeltschema 2021

We gaan dit seizoen van 5 verschillende ℗ teeltkoninginnen overlarven over 8 series. Om de jonge koninginnen op te vangen zetten we 40 Kieler kastjes/volkjes op. Elk Kieler volkje krijgt drie keer een jonge koningin om aan te paren. Naast de Kieler volkjes wordt een deel van de koninginnen in broedafleggers aangepaard op simplex ramen. Om voldoende broedafleggers te kunnen maken zetten we 18 donatievolken op. Deze doneren elk 3 broedafleggers. Elke broedaflegger krijgt een bevruchte leggende koningin uit een Kieler volkje of een jonge onbevruchte koningin.

Mede van Linde en Wilgenhoning 

De wens om van eigen honing Mede te maken is uitgekomen. In samenwerking met Beeserious heeft Serious Bee Distillers in Schiedam Ambachtelijke Mede gemaakt en gebotteld van de wilgenhoning van de Rhoonse Grienden en de lindehoning van De Delftse Hout. De wijn is te koop via onze webshop AddLia.

Bokken maken

We hebben besloten om alle volken op de buitenstanden op bokken te zetten. De voordelen zijn legio, bijvoorbeeld de stormbestendigheid. Maar ook het werken in de bijen op stahoogte is ideaal. Door de bijenstand ruim op te zetten is het mogelijke om vanaf de zijkant in de volken te werken. Dat geeft meer controle mogelijkheden bij het werken in de volken. 


Samenwerking Trompenburg Tuinen & Arboretum 

We zijn heel gelukkig met de nieuwe bijenstand bij Trompenburg.

Al vele jaren staan we met onze producten op de markten en evenementen van Trompenburg.

Als de volken zelf genoeg honingvoorraad hebben gehaald dan wordt een deel van de honing geoogst. De tuinen van het Arboretum bieden een rijke en gevarieerde dracht voor de volken.

De zuivere Trompenburg honing wordt exclusief in de shop van het Arboretum verkocht. We kijken ernaar uit en zijn benieuwd hoe de honing smaakt🐝

4 maart: inmiddels hebben we alle koninginnen gezien. We zijn begonnen met het indelen van de buitenstanden voor de honingvolken.

3 maart: alle raszuivere teeltvolken zijn goed door de winter gekomen. We hebben de keuze uit 9 geselecteerde teeltkoninginnen om van na te telen. Van de beste koninginnen wordt er overgelarfd. We starten in april met de eerste serie. 

Februari: Propoline is verkrijgbaar bij Imkershop.nl, Bijenkasten.nl Het Ielgat en AddLia.nl

Propoline op basis van Bio-Ethanol en Ricinusolie is speciaal ontwikkeld om imkers te helpen bijen-gereedschappen, handschoenen en de handen zo duurzaam mogelijk te ontdoen van Propolis. Voor meer informatie, bezoek ook de website http://propoline.nl

Zegelraat, de afgelopen jaren hebben we wereldwijd gezocht naar zuivere schone bijenwas met als doel om kunstraat te produceren van bijenwas zonder bestrijdingsmiddelen en vervuiling met Paraffine of Stearine. We hebben tientallen monsters bijenwas uit alle windstreken laten onderzoeken, vaak met teleurstellende uitkomsten. 

Eindelijk is het ons gelukt om bijenwas te vinden welke aan onze wensen voldoet. Het betreft zeer schone zegelwas geoogst bij de honingwinning. De zegelwas is van constante kwaliteit en voldoende verkrijgbaar. Hiermee is de mogelijkheid binnen bereik gekomen om onze wensen voor de productie van schoon kunstraat te realiseren. Hiervoor hebben we de merknaam Zegelraat bedacht. 

We starten in juni met de productie van Zegelraat in samenwerking met Imkershop. Daarvoor wordt een ultramoderne machine geïnstalleerd in de productieruimte welke voldoet aan de strengste eisen betreft HACCP voedselveiligheid. Voor meer informatie kunt u ook de nieuwe website http://zegelraat.nl/ bezoeken.

Komend seizoen gaan we met de Pin-test methode de hygiëne eigenschappen van de volken testen.

Met een pintest stempel gaan we regelmatig een pintest doen om de Sensitive Hygiene eigenschap van het volk in beeld te krijgen. Alleen volken met een hoge hygiene gaan door in ons teeltprogramma.

Samenvatting teeltseizoen: we zijn op 20 april gestart met de teelt. Gedurende 12 weken hebben we wekelijks series geteeld van verschillende ℗ teeltkoninginnen. Ondanks de wisselende weersomstandigheden waren de resultaten hoog met name in het aantal goede aanparingen. In juni hebben we met 10 bevruchtingvolkjes Marken bezocht, 9 van de 10 koninginnen zijn goed aangepaard. De koninginnen van Marken hebben goede eerste resultaten laten zien. We zijn benieuwd hoe deze volken gaan uitwinteren en zich komend seizoen verder gaan ontwikkelen.

Verjonging: verjonging van onze bijenstand wordt steeds belangrijker. Jong opgezette volken zijn beter bestand tegen de door Varroa overgebrachte virussen. Vandaar dat we veel jonge volken opzetten welke het volgend seizoen ingezet worden als hoofdvolken. 

De jonge volken worden schoon opgezet op zoveel mogelijk nieuw uitgebouwde ramen. Volken die voor de langste dag (21 juni) zijn opgezet groeien nog het zelfde seizoen uit tot prachtige wintervolken🐝